Wij gebruiken alleen teak voor onze maatwerk meubelen. Teakhout is namelijk mooi, en vormvast én duurzaam.

Sommige meubelmakers werken met moderne plaatmaterialen. Maar die passen niet bij onze bedrijfsfilosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Broertjes gebruikt daarom een goede, mooie en degelijke houtsoort: teak.
Teak is één van de beste houtsoorten, maar bestaat in verschillende kwaliteiten. Wij gebruiken alleen gerecycelde teak van hoge kwaliteit.

Teak is mooi

Een levende teakboom, soms tientallen meters hoog, ziet er niet bijzonder uit. Maar wij vinden dat het teakhout een hele mooie kleur en tekening heeft. De originele, lichtbruine kleur blijft het best behouden als we het meubel zepen. Als we politoeren komt er iets meer kleur in, maar komt vooral de tekening van het hout beter uit.

de tekening van teakhout
een jonge teakboom

Teak is vormvast

In Azië is teak al eeuwenlang de meest gewilde houtsoort. Teakhout is een olierijke hardhoutsoort die van nature in moessongebieden groeit. Het wordt van oudsher veel gebruikt voor meubels, in de scheepsbouw en voor houtsnijwerk.

Teak is vooral zo geschikt voor maatwerk omdat het zo vormvast is. Die vormvastheid is belangrijk: hout is een levend materiaal. Hout past zich aan de luchtvochtigheid: in de zomer zet het uit, en in de winter krimpt het. Vormvaste houtsoorten behouden hun vorm het beste als het weer verandert.

Ook al gebruiken we kwaliteitsteak voor onze maatwerk meubelen, we houden toch rekening met lichte uitzetting of krimp bij de constructie van een meubel. Daardoor hebben wij nog nooit meegemaakt dat het hout van onze meubels is gescheurd of kromgetrokken.

Overigens is dit wel de achtergrond van het ontstaan van koloniale meubelen. De Nederlanders die naar Indië vertrokken, verhuisden hun Hollandse meubels mee, maar deze gingen kapot in het tropische klimaat. Lokale meubelmakers maakten ze na met het teakhout dat in Indië gangbaar was.

Teak is duurzaam

We hergebruiken gerecycled, oud teakhout – dat is op zichzelf al duurzaam. Maar Indonesisch teak is ook één van de meest duurzame houtsoorten. Het wordt geproduceerd op plantages verspreid over heel Java. Er worden dus geen tropische wouden voor gekapt.