Van Broertjes is een groot liefhebber van natuurlijke houtbehandeling. We gebruiken oeroude technieken om de teakhouten meubelen af te werken.

Onbehandeld hout heeft bescherming nodig tegen vuil, water en vetten – waaronder huidvet.
Wij sparen het milieu door geen foute lakken te gebruiken: we gebruiken hoofdzakelijk natuurlijke houtbehandelingsmiddelen. We bieden de keuze uit drie afwerkingstechnieken en vier kleuren.

Heeft u een voorkeur voor zwart of kersen (roodbruin), dan kleuren we het meubel voordat we het afwerken. Alleen op deze manier kun je de nerf van het hout nog goed zien.

art déco dressoir en boekenkasten op maat sb-16
detail van design boekenkast op maat co-11

Zepen (blank)

Zepen is een oeroude techniek, en zeer milieuvriendelijk. Het teakhout behoudt de oorspronkelijke kleur en tekening. De afwerking is niet zichtbaar.

Politoeren met schellak (iets getint, kersen of zwart)

Daarnaast gebruiken we nog een andere heel oude techniek. Dat is politoeren met schellak (shellac). Schellak is gemaakt van de cocons van de schildluiskever. Wikipedia geeft nog wat meer informatie over wat schellak precies is.

Het politoeren maakt het meubel net iets donkerder getint. Het belangrijkste effect van politoeren is echter dat de tekening van het hout beter uitkomt. En natuurlijk dat het hout beschermd wordt.

We kunnen ook een zwarte of kersenkleur creëren door het meubel eerst met een pigment te behandelen voor we hem politoeren. De tekening van het hout blijft dan zichtbaar.

art déco dressoir op maat sb-17
design tafel op maat ta-11

Houtlak op waterbasis (iets getint, kersen, zwart)

We werken met een watergedragen lak als een meubel een extra bescherming nodig heeft. Dat geldt vooral voor tafels.

Lakken de minst milieuvriendelijke afwerking. We gebruiken wel een lak op waterbasis, maar de fabriek verwerkt daarin ook chemische bestanddelen. Strikt genomen is het geen natuurlijke houtbehandeling.

Als u wilt dat het hout er zo natuurlijk mogelijk uitziet, kunnen we voor een ultramatte lak kiezen. Die geeft volledige bescherming, maar glanst niet, en is niet zichtbaar.

klassieke boekenkast op maat ca-11
klassieke boekenkast op maat ca-11 kersen
klassieke boekenkast op maat ca-11 zwart